Para cezasına karşı açılacak davada dilekçe örneği.
Tarih: 07.11.2007 Saat: 22:44
Konu: imar


Yeni Sayfa 7

 

Para cezasına karşı açılacak davada dilekçe örneği.



Yeni Sayfa 8

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.

İDARE MAHKEMESİ BA?KANLI?I’NA

………….

DAVACI………...….:

Adresi……………....:

VEKİLİ……….........:

Adresi……………....:

DAVALI……………:

TEBLİ? TARİHİ.....:

Dava Konusu İşlem..: …… İli, ….. il­çesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.sayılarında kayıtlı olan taşınmaz üzerine yapmakta olduğum inşaat hakkında davalı idare belediye encümenin ......…. Tarih ve ...… sayılı işlemi ile 31294 sayılı İmar     “İmar"  Kanununun 42. maddesi uyarınca verilen idari para cezası     “Para Cezası" nın iptali isteminden ibarettir.

OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA: …… İli, ….. il­çesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.sayılarında kayıtlı olan taşınmaz üzerine yapmakta olduğum inşaat hakkında davalı idare belediye encümeni ......…. Tarih ve ...… sayılı işlemi ile 31294 sayılı İmar     “İmar"  Kanununun 42. maddesi uyarınca idari para cezası     “Para Cezası"  vermiştir.

Bize göre para cezası     “Para Cezası"  çok fahiş olup, ceza miktarının hangi objektif ölçüye göre hesaplandığı belli değildir. Bu rakam keyfi tespit edilmiştir.

Yüksek yargı yerlerince verilen kararlara göre 3194 sayılı İmar     “İmar"  Kanunun 42. maddesi uyarınca para cezası     “Para Cezası"  verilirken aşağıdaki hususlara göre ceza miktarı tespit edilir.

1- Yapının yapıldığı yere göre, para cezası     “Para Cezası" nın miktarı belirlenebilir. Taşkın, heyelan ve kaya düşmesi gibi afet alanlarında bulunan, sıhhi ve jeolojik mahzurları olan veya bunlar gibi tehlikeli durumlar arz etmesi yüzünden imar     “İmar"  planlarına veya ilgili idarelerce hazırlanmış veya onaylanmış raporlara göre yapı     “Yapı"  yapılması yasak olanlara yapı yapılması yine imar planlarında umumi hizmet alanlarına, kamu tesis alanlarına ve yapı sahibine ait olmayan alanlara yapı yapılması ağırlaştırıcı unsur olarak görülebilir.

2- Yapının hangi amaçla yapıldığı ve büyüklüğü kriter olarak dikkate alınabilir. Konut amaçlı yapı     “Yapı"  yapılması alt sınıra; ticari, sanayi ya da otel, akaryakıt istasyonu gibi özel amaçlı yapı yapılması üst sınıra doğru takdir kullanılabilir.

3- Yapının ruhsata bağlanma durumu para cezası     “Para Cezası"  limitlerini etkiler. Yapının ruhsata bağlanma ihtimalinin yanında, geç de olsa ruhsata bağlanmış olması dikkate alınır. Hatta, ruhsat     “Ruhsat"  ve projesine uygun olarak yapılan yapının çok küçük bir kısmında ruhsat veya eklerine aykırılık olması halinde alt sınırdan ceza verilebilir. Ruhsatın veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı     “Yapı"  ruhsata bağlansa bile bu durum para cezası verilmesine engel değildir.

4- Yapı     “Yapı"  ruhsat     “Ruhsat"  ve eklerine aykırı ya da ruhsatsız olsa bile ortadan kaldırılma, yok edilme durumu da para cezası     “Para Cezası" nın miktarını etkiler.

5- Para cezası verilecek yapı     “Yapı"  sahibinin birden çok kez para cezası     “Para Cezası" yla karşı karşıya kalması da cezasının üst sınıra doğru verilmesi sonucunu doğurur.

6- Para cezasına konu yapının çevre ve beldeye olan etkisine göre alt veya üst limite doğru gidilir.

7- Yapının fen ve sağlık kurallarına aykırılık taşıması, içinde oturacak veya çalışacak kişiler için tehlike oluşturması halinde üst limite doğru çıkılır.

Bu açıklamalara göre tarafımdan yapılan inşaat ruhsata da bağlanmıştır. Bu nedenle idarece verilen para cezası     “Para Cezası" nın fahiş olduğunu iddia etmekteyiz. Yüksek Mahkemenizce de uygun görüldüğü takdirde taşınmaz ve üzerinde bulunan inşaatın bilirkişi aracığıyla görülüp para cezasının miktarının incelenmesini talep etmekteyim.

YASAL DELİLLER: 3194 sayılı İmar     “İmar"  Kanunu ve diğer ilgili mevzuat, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu.

SONUÇ VE İSTEM: …… İli, ….. il­çesi, ….. Mahallesi, ….. Mevkiinde, tapunun ..... pafta, .... ada ve .... parsel sayısında.sayılarında kayıtlı olan taşınmaz üzerine yapmakta olduğum inşaat hakkında davalı idare belediye encümenin ......…. Tarih ve ...… sayılı işlemi ile 31294 sayılı İmar     “İmar"  Kanununun 42. maddesi uyarınca verilen idari para cezası     “Para Cezası" nın iptali ile yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini arz ederim.

TARİH
İSİM - İMZA

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=927