Radyoloji Personeli Hukuk Savaşı Başlatıyor. Cafer ERGEN
Tarih: 15.10.2007 Saat: 16:40
Konu:


Yeni Sayfa 2

Sağlık Bakanlığı Normlar hiyerarşisini alt üst etti. Radyoloji Personeli açısından aynı anda iki ayrı yasal düzenleme iki ayrı alt düzenleme. Biri Tüzük diğer yönetmelik. Tüzük yıllardan beri uygulanmakta. Yeni çıkan alt düzenleme olan Yönetmelik Tüzüğü ilga etmekte. Hadi Hayırlısı.



Yeni Sayfa 1

Radyoloji personelinin mesai saatleri konusunda birden fazla hukuki düzenleme bulunuyor. Bu durum normlar hiyerarşisine aykırı görünmektedir.

Bir tarafta 3153 sayılı Radyoloji, Radyom ve Elektirikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun 3. maddesi[1] uyarınca çıkarılan Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkındaki Tüzüğün 2. maddesinde çalışma tarzına dair hükümlere yer verilmiş 19. ve 24. maddesinde de çalışma ve sağlık koşullarına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş, anılan tüzüğün 21. ve 22. maddesinde röntgen ve radyomla günde 5 saatten fazla çalışılamayacağı hükmü öngörülmüşken diğer taraftan bu yasala iptal edilmeden, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2. maddesinde değişiklik yapılarak , bu personelden iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılabileceği hükmü getirilmiştir.

Bu maddeye göre de Kamu Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları İle Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri Hakkında Yönetmelik  hazırlanarak yürürlüğü konulmuştur.

Yani şu anda radyoloji personeli için iki aylrı yasa ve iki ayrı düzenleme bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Tüzük ve diğeri de Yönetmeliktir. Sağlık Bakanlığı tercih olarak Yönetmeliği yani Tüzüğe göre daha alt hiyerarşide bulunan düzenlemeyi uygulamayı tercih etmektedir. Bu durum normlar hiyerarşisine aykırı olduğu gibi hukuk düzeninde aynı konuyu düzenleyen iki ayrı yasal düzenlemenin de olması HUKUK DEVLETİ ilkesine aykırıdır. Bu nedenle 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2. maddesinde yapılan değişikliğin halen Anayasa Mahkemesinde olduğu bilgisi de dikkate alındığında bu konuda bir karışıklık olduğu açıkça görülmektedir.

Bu kadar yasalara ve hukuka açıkça aykırı olan bu düzenlemelere karşı yargı yoluna başvuruluyor. Bu düzenlemelere karşı sendikaların yanı sıra fert olarak radyoloji personelinden doktor veya teknisyenlerin de bireysel olarak dava açmaları bekleniyor.

Bu karmaşıklığın cevabını açılan davalar üzerine verilen yargı kararları doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca düzeltilmesi gerekiyor. Zaman süreci içinde bunu göreceğiz.


 

[1] 3153 sayılı Radyoloji, Radyom ve Elektirikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun 3. maddesinde; “Birinci maddede yazılı müesseselerin bina vasıfları ve hastalarla mütehassısları ve orada çalışan veya bulunan başkalarının elektrik cereyanı ve röntgen şuaı ve radiyom arızalarından korunacak tertiplerle bunlara ait levazımın şartları ve radiyom için bir müessesede bulunması lazımgelen en az miktar ve elektrikle tedaviye mahsus aletlere ait vasıf ve şartlar hakkında bir nizamname yapılır.hükmü yer almaktadır.

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=862