Mortgage'yi biliyor muyuz?
Tarih: 15.05.2007 Saat: 09:26
Konu:


Yeni Sayfa 4

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Pektaş, 6 Mart'tan önce konut kredisi alanları uyardı: "Mortgage'ta BSMV muafiyeti var. Eski sistemde ise bağlı kredilerde banka konutun ayıbından sorumlu"



Yeni Sayfa 3

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Pektaş, 6 Mart'tan önce konut kredisi alanları uyardı: "Mortgage'ta BSMV muafiyeti var. Eski sistemde ise bağlı kredilerde banka konutun ayıbından sorumlu"

Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, mortgage yasası çıkmadan önce konut kredisi almış olanların mortgage sistemine geçip geçmeme konusunda karar vermeleri için son tarihin 5 Haziran olduğuna dikkat çekerek her tüketicinin kendi durumuna göre karar vermesi gerektiğini söyledi.

Mortgage'a geçme ya da eski sistemde kalmanın her tüketiciye göre farklı etki yaratacağını belirten Pektaş, "Tüketici, ödeme planını ve konutunun durumunu önüne koymalı. Mortgage'taki faizden vergi muafiyeti ile eski sistemdeki konutta banka sorumluluğunun hangisinin kendisine daha çok yarar sağladığını belirlemeli" diye konuştu.

6 Mart'ta yürürlüğe giren mortgage yasası öncesi konut kredisi alanların, 5 Haziran'a kadar bankalarına, "Mortgage sistemine dahil olmak istemiyorum" yönünde dilekçe vermemeleri durumunda, doğrudan mortgage kredisi almış sayılacağına dikkat çeken Pektaş, bu kişilerin iki türlü pozisyonunun olduğunu kaydetti.

5 yıllık sorumluluk

Yasa öncesi konut kredisi alanların bağlı veya bağlı olmayan kredi kullandıklarını belirten Pektaş, bağlı kredi alanların Tüketiciyi Koruma Kanunu hükümleri çerçevesinde, konutta müteahhit ve bankanın sorumlu tutulması avantajı bulunduğunu söyledi. Konut için hem müteahhit hem de bankanın 5 yıl süre ile müteselsilen sorumlu tutulduğunu ifade eden Özcan Pektaş bu durumu şöyle açıkladı:

"Tüketici eski sistemde kalacak olursa bağlı (belli bir projeyle anlaşmalı) kredi alanlar açısından banka beş yıl süreyle sorumlu. Konutta ayıp çıkması durumunda müteahhit yoksa son halkada bankaya gidebilir. Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 4'üncü maddesi çerçevesinde, konut ayıplı çıkarsa tüketici, ayıplı durumun ücretsiz olarak giderilmesini isteyebilir. Örneğin konutta ayıplı durum çıktı. Müteahhit de kayıp. Banka ayıplı durumu ücretsiz olarak gidermek zorunda."

Muafiyet 6 Mart'tan

Bağlı kredi almamış olanlar için ise banka sorumluluğu bulunmadığını vurgulayan Pektaş, ister eski sistemde ister yeni sistemde olsun borcunu erken kapatmak isteyene yüzde 2 erken ödeme cezası uygulanmayacağını ifade etti. Pektaş, dilekçe vermeyerek mortgage'a geçen tüketicinin ödeyeceği faizden yüzde 5 oranında alınan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) alınmayacağını, yasanın yayımlandığı 6 Mart'tan itibaren bu vergiden istisna tutulacaklarını belirtti. Eski sistemde kalanlardan ise BSMV alınmaya devam edileceğini kaydeden Pektaş, "Bu faiz istisnasının sağlayacağı yarar, tüketicinin aldığı kredi miktarı, süresi, ödediği faiz, ne kadar ödemesinin kaldığına göre değişir" dedi.

Hem haciz hem satış

Pektaş, taksit ödemesinin gecikmesi durumunda eski ve yeni sistemin etkisini şöyle değerlendirdi:

"Yeni sisteme geçildiği zaman üst üste iki taksidin ödenmemesi durumunda yeni sisteme göre takip süreci başlayacak. Hem haciz hem de konutun satışı süreci birlikte işleyebilecek. Eski sistemde ise ikili takip yok. Yani eski sistemde haciz ve satış yok. İki taksit üst üste ödenmezse sadece haciz var. Aslında iki sistemde de tüketici ödeme yapmazsa risk altında."

Milliyet

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=400