2007 Hakim ve Savcıların Yaz Kararnamesi ile İlgili Sorulan Sorular ve Cevapları
Tarih: 12.04.2007 Saat: 16:44
Konu:


Yeni Sayfa 5



Yeni Sayfa 4

2007 Hakim ve Savcıların Yaz Kararnamesi ile İlgili Sorulan Sorular ve Cevapları

 

Soru 1

 

Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında 2007 yılı Yaz kararnamesinde uygulanacak olan atama prensiplerinin 5 ve 6 ıncı maddelerinde yer alan birinci bölgelere atanacaklarla ilgili prensipleri nasıl anlamak gerekir? Bu şartları taşıyanların tümü kararnameye dahil edilecek midir?

 

Cevap 1

 

Konuyu her iki madde açısından ayrı ayrı ele almak gerekirse;

 

1-Birinci sınıfa ayrılmasına rağmen halen 2 inci ve 3 üncü  bölgede çalışan ve son görev yerlerinde iki yıllarını dolduran hakim ve Cumhuriyet savcılarının tümünün prensip olarak kararnameye dahil olacakları düşünülmektedir. 

 

Ancak, birinci bölgelerdeki mevcut boş kadrolarla yeni kurulacak mahkemeler için ihtiyaç duyulacak kadrolar belirlendikten sonra öncelikle ikinci bölgede 5, üçüncü bölgede 3 yıllık  hizmetlerini tamamlayıp atama talep edenler, bu şekilde ihtiyacın karşılanamaması halinde ise son görev yerinde süresi en fazla olandan iki yıla kadar olanlar birinci bölgelere teklif edilmek suretiyle taslak oluşturulacaktır. Bu aşamada birinci bölgelerdeki hâkim ve Cumhuriyet savcısı ihtiyacı net olarak tesbit edilemediğinden son görev yerinde iki yılını dolduranlara sıra gelip gelmeyeceği net olarak bilinememektedir. Birinci bölgelerdeki ihtiyaç karşılanamayıp iki yıla kadar gidilmesi halinde ilgililerin nerelere atama istediklerinin bilinebilmesi için prensip kararlarına bu husus yazılmıştır.

 

2005 ve  2006 yılı yaz kararnamelerinde fiilen bu şekilde uygulanmasına rağmen böyle bir prensip yayınlanmadığı için iki yılını doldurması sebebiyle kararnameye dahil edilen hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın kararnameye dahil olacağımızı bilseydik talepte bulunurduk şeklindeki yakınmaları dikkate alınarak 2007 prensiplerinde bu maddeye yer verilmiştir.

 

2- Prensiplerin 6 ncı maddesi de yukarıdakine benzer bir durumu düzenlemekte olup birinci bölgedeki ihtiyacın birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile mesleki başarıları sebebiyle bölge atlatılanlarla karşılanamaması durumunda ikinci bölgede 2 yıllarını, meslekte 8 yıllarını doldurmuş ve üç nitelikli terfisi bulunanların birinci bölgelere re’sen atanmalarıyla ilgilidir. Burada da sıranın bu gruptakilere gelmesi halinde ilgililerin taleplerini görebilmek adına prensip kararı belirlenip yayınlanmıştır.

 

Durumu 5 inci ve 6 ncı maddeye uyan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından yerinde kalmak isteyenlerin varsa mazeretlerini de  belirtmek suretiyle öncelikle yerlerinde kalmak istediklerini, bu mümkün olmaz ise belirttikleri yerlerden birine atanmak istediklerini bildirmeleri halinde öncelikle yerlerinde kalma talepleri, bunun mümkün olmaması halinde ise talepleri doğrultusunda taslağa alınmaları şeklinde bir uygulama yapılacaktır.

Soru 2

Üçüncü bölgelerde görev yapanların iki yıl çalışmış olmaları atanmak için yeterli midir? Yoksa bu bölgedeki üç yıllık hizmet sürelerini tamamlamaları gerekmekte midir?

Cevap 2

Kararname taslağına dahil olabilmek için daha önceden alt bölgelerde hizmet fazlalığı olanlar hariç üçüncü bölgede üç yılını doldurmuş olmak gerekmektedir.

Soru 3

 

Göreve 1 inci veya 2 inci bölgede başlayıp ikinci görev yeri olarak 4 veya 5 inci bölgelere atanan ve bu bölgelerden birinde iki yılını doldurduktan sonra 3 üncü bölgeye atanarak 3 üncü bölgede de iki yıl çalışanlar kararnameye dahil olacak mıdır?

 

Cevap 3

 

1 inci veya 2 inci bölgede göreve başlayan hakim ve Cumhuriyet savcılarının bu bölgelerde geçen hizmet süreleri yeniden bu bölgeleri hak edene kadar alt bölge hizmetlerine ilave edilmemektedir. Bu sebeple 4 veya 5 inci bölgede geçen iki yıları ile 3 üncü bölgede geçen iki yılları toplamı 4 yıl olacağı için bu durumdaki hâkim ve Cumhuriyet savcılarının normal şartlarda ataması planlanmayacak ve 3 üncü bölgedeki üç yıllık hizmet sürelerini tamamlamaları beklenecektir. Prensiplerin 11 inci maddesi 3, 4 ve 5 inci bölgede 7 yılını dolduranlarla ilgili olup yukarıda durumu açıklananlarla ilgili değildir.

 

Soru 4

 

Master veya doktora öğrenimine devam ediyor olmak atama nakil yönetmeliği çerçevesinde bir mazeret midir?

 

Cevap 4

Atama ve Nakil Yönetmeliğinin “Öğrenim Durumu” başlıklı 11 inci maddesindeİlgilinin bulunduğu yerde çocuklarının öğrenim düzeyine uygun okul bulunmayanlar ile çocukları yüksek öğretim kurumlarında okuyanlar kadro durumunun elverişli olması şartıyla öğretim kurumlarının bulunduğu bölge veya yakın bir yere atanabilirler.

Öğrenim durumu nedeniyle atanmaları yapılanlar, çocuklarının öğretim kurumlarıyla ilişkilerinin devam ettiğini, her öğrenim yılı başında kurumdan sağlayacakları belge ile kanıtlamak zorundadırlar.

Çocukların öğrenimi tamamlaması veya öğretim kurumlarıyla ilişkilerinin kesilmesi halinde, ilgilinin; atanmadan önceki bölgede en az hizmet süresinin dolmasına bir yıldan fazla bir süre kalmışsa durumuna uygun bir bölgeye atanması yapılabilir.” Hükmüne yer verildiğinden hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın master ya da doktora öğrenimlerinin mazeret olarak kabulü mümkün bulunmamaktadır.

Soru 5

Son görev yerinde iki yıllık asgari süresi dolmayanların kararname kapsamına dahil edilmeleri mümkün müdür?

 

Cevap 5

Son görev yerinde iki yıllık asgari hizmet süresini doldurmayanların Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde sayılan mazeret halleri dışında kararname taslağına dahil edilmeleri mümkün değildir.

Soru 6

İlk görev yeri olarak 3 üncü bölgede başlayan ve halen ikinci görev yeri olan 4 yada 5 bölgelerde toplam beş yılını dolduran (prensiplerin 3 üncü maddesinde belirtilen) hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamaları 2 inci bölgelere mi yoksa 3 üncü bölgelere mi yapılacaktır?

Cevap 6

Bu durumdaki hâkim ve Cumhuriyet savcılarına 4 yada 5 inci bölge hizmetlerinden birisi yaptırılmayıp  bölge atlatıldığı için yapmadıkları 4 veya 5 inci bölge hizmetine karşılık olmak üzere tekrar 3 üncü bölge hizmeti yaptırılacaktır.

Soru 7

Eşi meslekten olanlar için toplam hizmet süresinin hesabında veya eşlerden birinin askerlik, ücretsiz izin veya dil kursu gibi sebeplerle izinli olduğu durumlarda atamaya esas sürenin hesabında hangi eşin durumu dikkate alınacaktır?

Cevap 7

Toplam hizmet süresinin hesabında meslek kıdemi az olan, askerlik ücretsiz izin gibi durumlarda ise çalışması kesintiye uğrayan yani o yerde süresi kısa olan eşin oradaki hizmet süresi dikkate alınacaktır.

Soru 8

Bir yerde hâkim olarak çalışanın Cumhuriyet savcılığına, Cumhuriyet savcısı olarak çalışanın aynı yerde hâkimliğe atanması mümkün müdür?

Cevap 8

Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 22 nci Maddesinde; “Hâkimlikten Cumhuriyet savcılığına veya Cumhuriyet savcılığından hâkimliğe atanacaklar istek üzerine veya re'sen evvelce hâkim ve Cumhuriyet savcısı olarak çalıştıkları yerler ile bu Yönetmelik hükümleri göz önüne alınarak kıdem, derece ve bölgelerine uygun bir göreve atanabilirler.

Ancak bulunduğu yerde en az hizmet sürelerini doldurmayan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının istekleri dışında hâkimlikten Cumhuriyet savcılığına veya Cumhuriyet savcılığından hâkimliğe atanmaları yapılamaz.

Aynı yerde görev yapan hâkime savcı, savcıya hâkim yetkisi verilemez.” Hükmüne yer verildiğinden aynı yerde görev değişikliği mümkün değildir.

Bir yerdeki asgari hizmet süresini tamamlayanlar normal atamaları sırasında görev değişikliği talep ederlerse imkanlar ölçüsünde talepleri dikkate alınmaktadır.

Soru 9

Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevi talep edenlerde aranan asgari hizmet süresi nedir?

Cevap 9

1 veya 2 nci bölgelerde geçen süreler hariç olmak üzere 3, 4 ve 5 inci bölgelerde en az beş yıl çalışmış olma şartı aranmaktadır. 1 veya 2 nci bölgede geçen sürelerle birlikte beş yıl hizmeti olanların unvanlı görevlere getirilmesi durumunda unvanlı görevler 3 üncü bölgelerden başladığı için kendilerine hem bölge atlatması hem de unvan verilerek emsallerine göre ayrıcalıklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple belirtilen bölgelerde en az beş yıl çalışma şartı aranmaktadır.

Soru 10

01 Nisan 2007 tarihinden sonra gönderilen dilekçeler hiçbir şekilde dikkate alınmayacak mı?

Cevap 10

1 Nisan tarihi Genelge ile belirlenen tarih olup, bu tarihten sonra postadaki gecikmeler göz önünde tutularak 10-15 gün kadar daha dilekçeler kabul edilmektedir. Sonradan ortaya çıkan mazeretler veya eş durumu gibi hallerde ise kararname Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda karara bağlanana kadar gelen dilekçeler işleme konulmaktadır.

 

 

Bu yazı Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü sayfasından alınmıştır.

 

 

 

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=326