Yoldan İhdasen Oluşan Taşınmazlar Hakkında Yorum
Tarih: 22.03.2012 Saat: 23:26
Konu: imar


Anaya Mahkemesi Kararı

 ışığında

YOLDAN İHDASEN OLUŞAN TAŞINMAZLAR HAKKINDA YORUM

 

1-      Öncelikle bu dava iki idare arasındadır. Yani taraflardan biri birey değildir. Bir taraf özel idare diğir taraf ise belediyedir.

2-      2644 sayılı Tapu Kanununun 21. maddesinde yer alan “Köy ve belediye sınırları içinde kapanmış yollarla yol fazlaları köy veya belediye namına tescil olunur.” hükmüne rağmen Danıştay içtihadı bu tür alanların imar uygulamasına konu edilirken DOP hesabına ilave edilmesi şeklinde idi. Danıştay ilk tescile aykırı değildir. Danıştay açısından değişen bir şey bulunmamaktadır. Ancak imar uygulaması sırasında öncelikle yol ihtiyacının bu tür alanlardan karşılanması sonra vatandaşlardan kesilmesi yönünde idi.



1-      Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi bağlayıcı değildir. Öyleyse bu kararın da gerekçesi belediyeleri ve Danıştay’ı bağlayıcı değildir. Zaten kanun metni ilk tescil sırasında da uygulanmaktadır.

2-      Ancak, Danıştay da anılan kararın son paragrafındaki düşüncelere sahip olması halinde ise belediyelerin imar uygulaması yapma hevesi artacaktır. Çünkü imar uygulamasında bir getiri olacaktır. Özellikle kentsel dönüşüm vasıtasıyla parselasyonlarda artış görülebilir.

3-      Örneğin; A ve B parselleri inceleyelim. A parseli yoldan ihdas edilen alandır. B parseli ise vatandaşın özel mülkiyetindeki mülkiyettir. A ve B ayna yerde bulunan iki taşınmaz olsun. Belediye imar uygulaması sırasında yoldan ihdasen oluşan A parseli belediye adına yazarken, aynı miktar kadar taşınmazı vatandaşın mülkiyetinden alarak yola verecek. İşte Danıştay’ın bu aşamadaki görüşü önce yoldan ihdasen oluşan alanı yola katmalı, sonra yetmez ise vatandaşın elindeki taşınmazlardan eşit oranda alabilirsin. Elbette 3194 sayılı İmar kanunu’nun 18. maddesinde bu yönde bir kural bulunmamaktadır. Bu karar içtihatla oluştur.Ancak yoldan ihdasen oluşan alanlar imar uygulaması yapılıncaya kadar satılmış olabilir. Böyle bir durumda bu tür yoldan ihdas alanlarının DOP hesabına katılması düşünülemez.

 

A

Parsel

(Yoldan ihdas)

500 m2

 

B

Parsel

Vatandaş arsası

500 m2

 

 

 

6- Anayasa Mahkemesi kararı geçmiş uygulara etkisi olabilir mi? Gerçekten bu husus önemlidir. Bundan sonraki imar uygulamalarına etki etmesi mümkündür. Ancak geçmişteki uygulamalara etkili olması mümkün değildir. Bununla birlikte uygulama geçmişte yapılmış olmakla beraber halen devam eden davaları etkilemesi söz konusu olabilir. Tabi aynı konuda Danıştay’ın vereceği yeni kararlar önem kazanmaktadır.

 

Anayasa Mahkemesi kararına göre; Özel Mülkiyetteki Taşınmazların Yol Yapılmasında Başvurulacak Temel Usullerdir.

 

1-      Kamulaştırma,

2-      Düzenleme ortaklık payı ayrılması,

3-      Malikin rızasıyla yola terk etmesi

4-       

Peki, bu şekilde kamuya geçen taşınmazlar tekrar imar planı değişikliği ile imara açık hale gelirse bu aşamada tekrar vatandaş açısından bir hak doğar mı?

 

 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1889