Çevre düzeni planı yapılmasına ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Genelgesi.
Tarih: 25.09.2008 Saat: 13:38
Konu: imar


GENELGE 2008/5
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümleri doğrultusunda, il çevre düzeni planı yapılmamış ve onaylanmamış ancak il bütününde değil de birden çok belediyeyi kapsayan alanlarda gerek Bakanlığımızca gerekse de mülga Çevre Bakanlığınca onaylanan çevre düzeni planları ile bu planlarda yapılacak plan değişikliklerinde hangi kurumun yetkili olduğuna ilişkin bazı tereddütlere dair yazılar çeşitli tarihlerde Bakanlığımıza iletilmiş olup bu hususlara açıklık getirilmesi gerektiği tespit edilmiştir......



T.C. BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLI?I

Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü

DOSYA           :BPÇ-1/403

SAYI               :B.09.0.TAU.0.17.00.00-4851                                                              06.06.2008

KONU            :Çevre Düzeni Planları

GENELGE 2008/5

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümleri doğrultusunda, il çevre düzeni planı yapılmamış ve onaylanmamış ancak il bütününde değil de birden çok belediyeyi kapsayan alanlarda gerek Bakanlığımızca gerekse de mülga Çevre Bakanlığınca onaylanan çevre düzeni planları ile bu planlarda yapılacak plan değişikliklerinde hangi kurumun yetkili olduğuna ilişkin bazı tereddütlere dair yazılar çeşitli tarihlerde Bakanlığımıza iletilmiş olup bu hususlara açıklık getirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9.uncu maddesinin b) bendi hükmünde;

“Ülke fizikî mekânında, sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, koruma-kullanma dengesi gözetilerek kentsel ve kırsal nüfusun barınma, çalışma, dinlenme, ulaşım gibi ihtiyaçların karşılanması sonucu oluşabilecek çevre kirliliğini önlemek amacıyla nazım ve uygulama imar plânlarına esas teşkil etmek üzere bölge ve havza bazında 1/50.000-1/100.000 ölçekli çevre düzeni plânları Bakanlıkça yapılır, yaptırılır ve onaylanır.” denilmektedir.

2872 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının Çevre Kanunu’nun 6.ncı maddesinin değiştiren 9.uncu madde uyarınca yapılacak bölge ve havza bazındaki çevre düzeni planının niteliği madde gerekçesinde açıklanmamıştır. Buna ilave olarak, anılan Kanun metnine ilişkin değişiklik önergesinde belirtilen gerekçede yer verilen;

“Bakanlığın görevleri arasında bulunmayan barınma, çalışma ve ihtiyaç alanlarını belirleme hükmü çıkarılmış…” ifadesi ve Kanun metninde geçen “Ülke fiziki mekanında, sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, koruma-kullanma dengesi gözetilerek kentsel ve kırsal nüfusun barınma, çalışma, dinlenme, ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılanması sonucu oluşabilecek çevre kirliliğini önlemek amacıyla…” ibaresi birlikte değerlendirildiğinde; Çevre Kanunu’nun anılan fıkrasında sözü edilen plan; imara, yapılaşmaya ve yerleşmeye yönelik değil, imar, yapılaşma ve yerleşme sonucu ortaya çıkabilecek çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik nitelik taşıyan ve mekansal kararlar içermeyen ekolojik plandır. Bu, 2872 sayılı Kanunun 6.nci maddesinin gerekçesinde, madde hükmünü ilave ettiren yasa koyucu tarafından da tartışmasız ve net bir şekilde belirtilmiştir.

Diğer yandan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesinde;

“İl çevre düzeni planı; Valinin koordinasyonunda, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer illerde il belediyesi ve il özel idaresi ile birlikte yapılır. İl çevre düzeni plânı belediye meclisi ile il genel meclisi tarafından onaylanır. Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyelerinde il çevre düzeni planı ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır veya yaptırılır ve doğrudan Belediye Meclisi tarafından onaylanır.”

şeklinde ifade edilmiştir.

1/3

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu kapsamda, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nda “il çevre düzeni planı” kavramına tanım getirilmemekle birlikte, madde hükmünden anlaşılacağı üzere bu planlar il bütününde yapılması zorunlu olan çevre düzeni planlarıdır.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. maddesinde ise;

“Çevre düzeni planı: ülke ve bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen plandır.”

ifadesiyle tanımlanmıştır.

?imdiye kadar değinilen madde hükümleri çerçevesinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5302, 5216 ve 5393 sayılı Kanunlar ve 3194 sayılı İmar Kanunu birlikte değerlendirildiğinde; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri kapsamında bölge ve havza bazında kentsel ve kırsal nüfusun barınma, çalışma, dinlenme, ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılanması sonucu oluşabilecek çevre kirliliğini önleme amacıyla hazırlanan çevre düzeni planları ile 5302, 5216 ve 5393 sayılı Kanunlarla onaylanan çevre düzeni planlarının aynı planlar olmadığı açıktır. 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında onaylanan planlar imara, yerleşme ve yapılaşmaya yönelik mekansal boyutlu, fiziksel planlar değildir. Bu durum Başbakanlıkça Çevre ve Orman Bakanlığına gönderilen hukuki değerlendirmelerde de belirtilmiştir.

Bu çerçevede, İl bütününde 5302 sayılı Kanun uyarınca il çevre düzeni planı onaylanmamış ise, Bakanlığımızca ve mülga Çevre Bakanlığınca daha evvel ki tarihlerde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. maddesinde tanımlandığı şeklinde onaylanmış ve halen geçerliliğini koruyan çevre düzeni planlarının bulunması halinde, söz konusu çevre düzeni planlarında istenilebilecek değişiklik taleplerinin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesi kapsamında Bakanlığımızca değerlendirilmesi gerekmekte olup konuya ilişkin Valiliğiniz sınırları içerisinde bulunan bütün belediyelerin Genelgemizde belirtilen hususlar dahilinde bilgilendirilmesinin sağlanması hususunda bilgi alınmasını ve gereğini rica ederim.

Faruk Nafız ÖZAK Bakan

2/3

Necatibey Cad., No:63, 06450 Demirtepe-Kızılay /ANKARA Tel   : 0312.410.24.56 Faks : 0312.230.36.66


 

T.C. BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLI?I

Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü

DOSYA             :BPÇ-1/403

SAYI                :B.09.0.TAU.0.17.00.00-4851                                                                     06.06.2008

KONU               :Çevre Düzeni Planları

Dağıtım Listesi        :

DA?ITIM                                  :

Gereği                                       :

-Tüm Valiliklere

(Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü)

(İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği)

-Genelkurmay Başkanlığına

(Harekat Dairesi Başkanlığına)

-Çevre ve Orman Bakanlığına

(ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü)

(Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı)

-Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı

(İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Gn. Mdr.)

-İçişleri Bakanlığına

(Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü)

-Maliye Bakanlığına

(Milli Emlak Genel Müdürlüğü)

-Kültür ve Turizm Bakanlığına

(Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü)

(Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü)

-Tarım ve Köyişleri Bakanlığına

(Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü)

.../.../2008 Müsteşar     :S.Ö.ERBAKAN

Necatibey Cad., No:63, 06450 Demirtepe-Kızılay /ANKARA Tel   : 0312.410.24.56 Faks : 0312.230.36.66


 

3/3







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1628