İDARİ YARGI DAVALARI KİTABI ÇIKIYOR (SEÇKİN YAYINEVİ A.?.)
Tarih: 07.05.2008 Saat: 12:27
Konu: imar


İDARİ YARGI DAVALARI KİTABININ İÇERİ?İNDEN ÖZET BA?LIKLAR

İdari Yargılama Usulünün Özellikleri-İdari Yargı Yetkisinin Sınırı

Danıştay İçtihatlarına Göre İdare Hukuku İlkeleri

İptal Davaları, Tam Yargı Davaları, İdari Sözleşmeden Doğan Davalar

İdari İşlemler, Yürütmenin Durdurulması ve Kararların Uygulanması

İdari İşlemin Unsurları ve İptal Sebepleri, İşlemin Geri alınması

İptal Davalarında Sübjektif Ehliyet, Sendikaların Dava Açması

İdare Hukuku Bakımından İdarenin Sorumluluğu, Tazmin Borcu

Ağır Hizmet Kusuru, Hizmet Kusuru, Kusursuz Sorumluluk

Kamu Külfetleri Karşısında Eşitlik, Sosyal Risk, Yasal Faiz

A.İ.H.M.’ne Başvuru Dilekçe Örneği ve Açıklamalar



1982 Anayasasında yasama, yürütme ve yargı kuvvetleri arasındaki denge kuvvetler ayrılığı ilkesine göre düzenlenmiştir. Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacaktır. Yüksek mahkemelere göre yapılacak sınıflandırmada ülkemizde adli, idari ve askeri yargı bulunmaktadır.

İdari yargı açısından yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez.

İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir.

İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.

İdari yargıda yargı örgütü bakımından, yüksek mahkeme olarak Danıştay, ilk derece mahkemeleri olarak bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri bulunmaktadır.

Danıştay, Türk idare hukuku ve İdari yargılama usulü hukukunun tüm ilkelerini, idare hukuku anlayışını içtihatları ile aldığı diğer kararlarla, gelişen toplum koşullarına ve demokrasi ilkelerine uygun biçimde oluşturmuş ve geliştirmiştir.

Usulüne uygun yürürlüğe konulan uluslar arası andlaşmalar Anayasa ile güvence altına alındığından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de yargı açısından önemli bir konuma gelmiştir.

Bu esaslar çerçevesinde, bu kitapta İdari Yargı Davaları incelenmiştir. Bu incelemede, iptal davaları, tam yargı davaları ve idari sözleşmeden doğan davalar ve bu davalarda idari yargı yetkisinin sınırı konuları Danıştay içtihatları esas alınarak anlatılmaktadır. Kitabın içeriği konularda idari yargının uygulamaları en güncel olarak açıklanmıştır.

Bu genel çerçeve ve içeriği dikkate alındığında kitabın, hâkim ve savcılara, avukatlara, hukuk fakülteleri akademisyenlerine, genel müdür, vali ve kaymakamlara, belediyelere, tüm idarecilere, idari yargıda davacı veya davalı olan herkese faydalı olacağını düşünüyorum.



Bu kitabı ilk okuyanlardan olmak için Seçkin Yayınevinden hemen sipariş verebilirsiniz.(0 312 4353030)(Fax:0 312 4355088)(satis@seckin.com.tr)



Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1443