Radyoloji çalışanlarının günde 5 saat çalışabilmesi için başvuru örneği.
Tarih: 05.05.2008 Saat: 02:12
Konu: imar


T.C.

SA?LIK BAKANLI?I’NA

(SUNULMAK ÜZERE)

... BA?HEKİMLİ?İ’NE

                                                              



657 sayılı Yasanın 99. maddesinde memurların haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olduğu, ancak özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma sürelerinin tespit edileceği kuralı yer almıştır.

Görüldüğü gibi Yasa koyucu Devlet memurlarının haftalık çalışma sürelerini tüm kamu personeli yönünden ortak bir esasa mutlak olarak bağlamamış kurumların ve hizmetlerin özelliklerine göre genel esastan ayrılarak farklı çalışma süreleri saptanmasına izin vermiştir.

3153 sayılı Radyoloji, Radyom ve Elektirikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun 3. maddesinde; “Birinci maddede yazılı müesseselerin bina vasıfları ve hastalarla mütehassısları ve orada çalışan veya bulunan başkalarının elektrik cereyanı ve röntgen şuaı ve radiyom arızalarından korunacak tertiplerle bunlara ait levazımın şartları ve radiyom için bir müessesede bulunması lazımgelen en az miktar ve elektrikle tedaviye mahsus aletlere ait vasıf ve şartlar hakkında bir nizamname yapılır.hükmü yer almaktadır.

3153 sayılı Radyoloji, Radyom ve Elektirikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun 3. maddesi uyarınca çıkarılan Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkındaki Tüzüğün 2. maddesinde çalışma tarzına dair hükümlere yer verilmiş 19. ve 24. maddesinde de çalışma ve sağlık koşullarına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Anılan Tüzüğün 21. ve 22. maddesinde röntgen ve radyomla günde 5 saatten fazla çalışılmayacağı, bu şekilde çalışanların hastanenin başka işlerinde kullanılmayacakları ve bu kişilere gece uykularını ihlal edecek işler verilemeyeceği açıkça belirtilerek hizmetin özelliği vurgulanmıştır.

Röntgen ve radyumla tedavi müesseselerinde görevli personelin sağlıklarının yakın ve ağır bir tehlike altında bulunması nedeniyle bu personel yönünden 657 sayılı Yasa ve Devlet memurları için öngörülen haftada 40, günde 8 saat çalışma süresinden farklı bir düzenlemeye gidilmesinin hizmetin bir gereği olduğu tartışmasızdır.

2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun değişik 2. maddesinde yer alan “bu personelden iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılabileceği” yönündeki hüküm ile radyoloji personelinin çalışma saati düzenlenmemiş sadece doz limitleri düzenlenmiştir. Aksi halde birbirine çelişen iki ayrı yasal düzenlemenin yürürlükte olması kabul edilemez.

Nitekim, 3153 sayılı Yasanın 2. maddesi ile anılan Tüzüğün 21 ve 22. maddelerinde “radyoloji personelinin” mesai saatleri düzenlenmiş olmakla beraber, 2368 sayılı Yasanın 2. maddesine getirilen hüküm ile “radyoloji personeli” yerine “iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel”in doz limiti düzenlenmiştir. Yani bu maddeye getirilen cümle ile radyoloji personeli dışında o birimde çalışan tüm personelin doz limiti düzenlenmiştir.

Bu durumda, 3153 sayılı Radyoloji, Radyom ve Elektirikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanunun 3. maddesi ve Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkındaki Tüzüğün 2. maddesi yürürlükte olduğundan, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun değişik 2. maddesi ile radyoloji personeli mesaisinin yukarıda hükümleri yazılı özel kanun ve tüzüğe göre günde 5 saat olmakla beraber; bu 5 saat süre içindeki çalışma durumunun radyasyon limitleri kriter alınarak düzenleme yapılması şeklinde algılanması gerekir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun kararına göre yukarıda yapılan açıklamaların aksine yorum getirerek düzenlenen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün genelgesinin ve ilgili yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olup gerekçeli karar henüz yayımlanmamıştır.

Bu durumda günde 5 saatten fazla çalışmamızın hukuka aykırı olması nedeniyle bugünden itibaren mesai saatimin 5 saat olarak düzenlenmesini, aksi takdirde fazla çalışılan toplam her 5 (beş) saate karşılık olarak bir gün izin verilmesini, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 10.maddesi uyarınca (geçmişe dönemler de dahil olmak üzere) maddi ve manevi yasal haklarım saklı kalmak üzere gereğini saygılarımla arz ederim. ..05.2008

 

                                                                                                                   

                                                                                                                      RADYOLOJİ UZMANI

 

 

                 







Bu haberin geldigi yer: Imar Hukukcusu
http://www.imarhukukcusu.com

Bu haber icin adres:
http://www.imarhukukcusu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1441