imar hukuku
MADDE 32- Ruhsatsız veya Ruhsat ve Eklerine Aykırı Olarak Başlanan Yapılar:
Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulca (veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürosunca) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.
Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.
Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya İl İdare Kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesinde belirtilen yıkım kararını, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye encümeninin alması gerekir. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise İl İdare Kurulu kararı ile yıkım kararı verilir. Ruhsatlı olarak yapılan ve hakkında yıkım kararı bulunmayan yapıyı yıkan idarenin, yıkımdan doğan zararı ödemesi gerekir.
Bu maddede düzenlenen yıkım kararının 33. maddede düzenlenen geçici yapılar hakkında verilen yıkım kararı ve 39. maddede düzenlenen ve yıkılacak derecede tehlikeli olması nedeniyle verilen yıkım kararı ile Gecekondu Kanununa göre verilen yıkım kararından ayrı tutmak gerekir.
Bu Kanunun 33’üncü maddesine göre, imar planlarının uygulanmasına kadar “geçici” inşaat ve tesisat için müsaade edilen ve buna dayanılarak yapı izni (geçici ruhsat) verilen yerlerde yapılan yapılarda, geçici ruhsata aykırı yapılaşma olması halinde de, bu maddenin (32’nci maddenin) uygulanması gerekir.
imar hukukçusu
belediyelerin "imar", "ımar" ve "imar hukuku", "ımar hukuku", "kaçak yapı", imar planı", "arazi ve arsa düzenlemesi", "imar para cezaları", "imar kirliliği suçları", ve her türlü imar sorunlarına çözüm getirecek olan "imar hukukcusu" ve "ımar hukukçusu".
Copyright © Imar Hukukcusu Tüm hakları saklıdır.