imar hukuku
imar hukuku
İmar Kanununun 28, 33, 34, 39 ve 40’ıncı maddeleri ile 36. maddenin 3. fıkrasında belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi:
1. İmar Kanununun 28. maddesinde yapı sahibine ve fenni mesule sorumluluklar yüklenmektedir. Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi ya da bu sorumluluklara uyulmaması halinde 42. maddenin 2. fıkrasına göre para cezası verilir. 28. maddenin birinci fıkrasına göre fenni mesulun ihbarı üzerine 32. maddeye göre yıkım kararı ve 42. maddeye göre de para cezası verilirken, fenni mesule para cezası verilmemesi gerekir.
2. İmar Kanununun 33. maddesindeki yükümlülüklere bakıldığında, imar planlarında umumi hizmetlere ayrılan alanlarda izin alınmadan geçici yapı yapılması, yönetmelikte gösterilen miktarları aşan tarzda yapı yapılması, yapının geçici yapı dışında esaslı yapılması, kişilere yüklenen sorumluluklar olarak sayılabilir. Bu sorumluluklara uyulmaması halinde, 42. maddenin ikinci fıkrasına göre para cezası verilebilecektir.
3. İmar Kanununun 34. maddesinde, inşaat, tamirat ve bahçe tanzimi ile ilgili olarak mülk sahibi veya inşaat deruhte eden kişi veya kuruluş sahiplerine sorumluluklar yüklenmiştir. Bu yerlerin işgal edilmemesi, buralardaki yer altı ve yerüstü tesislerinin tahrip edilmemesi, taşıt ve yayaların gidiş ve gelişinin zorlaştırılmaması, yapının yol sınırına 3 m. ve daha az mesafede yapıldığı takdirde her türlü tehlikeyi önleyecek şekilde yapı önünün tahta perde veya münasip malzeme ile kapatılması ve geceleri aydınlatılması, zemin katlarda dükkan yapılması halinde yaya kaldırımı ile aynı seviyeli ön bahçenin yayaya açık bulundurulması, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve engellerin yapılması, bu gibi yerlerde merdiven yapılması halinde rıhtım yüksekliğinin 0.15 m.’den fazla olmaması gibi sorumluluklardır.
Bu sorumluluklara uyulmaması halinde 42. maddenin 2. fıkrasına göre para cezası verilecektir.
4. İmar Kanununun 36. maddesinin 3. fıkrasında, bekçi, bahçevan, kaloriferci gibi müstahdemin ikametine yer ayrılması halinde kapıcı daireleri için aranan şartların bu daireler içinde geçerli olduğu hükme bağlanmıştır. Bu sorumluluğu uymayan mal sahibi, fenni mesul ve müteahhide, 42. maddenin 2. fıkrasına göre para cezası verilir. Yine aynı fıkrada, bekçi, bahçevan, kaloriferci gibi müstahdemlerin ikametine ayrılacak yerin yapı kavramına dahil olduğu ve yapı kullanma izni sırasında bunların inceleneceği kuralı getirilmiştir.
5. İmar Kanununun 39. maddesinde, yıkılacak derecede tehlikeli yapılardaki tehlikenin giderilmesi konusu düzenlenmiştir. Bu madde de, bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğundan bahisle yıkılarak ya da tamir edilerek tehlikenin giderilmesinin istenilmesi ve bu tehlike giderilmemiş ise belediye veya valiliklerce giderileceği hususu düzenlenmiştir. O halde, yapı sahiplerinin kendilerine yapılan tebligat üzerine yıkarak ya da tamir ederek yapısındaki tehlikeyi ortadan kaldırmaz ise 42. maddenin 2. fıkrasına göre para cezası ile cezalandırırlar. Ancak, uygulamada bu güne kadar 42. maddenin ikinci fıkrasına göre verilen para cezalarıyla karşılaşılmamıştır.
6. İmar Kanununun 40. maddesinde kamunun selameti için alınması gereken tedbirler düzenlenmiştir. Arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık ve selametini ihlal eden, şehircilik ve trafik bakımından mahzurlu görülen enkaz veya birikintilerin, gürültü ve duman tevlid eden (çıkaran) tesislerin hususi mecra, lağım, çukur, kuyu, mağara ve benzerlerinin mahzurlarının giderilmesi ve bunların ortaya çıkmasına meydan verilmemesi ve buna yönelik yapılan tebliğde belirtilen müddet içinde tebliğe riayet etme sorumluluğu getirilmiştir. Bu sorumluluklara uyulmaması halinde 42. maddenin 2. fıkrasına göre para cezası verilecektir.
belediyelerin "imar", "ımar" ve "imar hukuku", "ımar hukuku", "kaçak yapı", imar planı", "arazi ve arsa düzenlemesi", "imar para cezaları", "imar kirliliği suçları", kamulaştırma, kamulaştırmasız el atma, imar affı, tapu tahsis belgesi, imar dava dilekçe örnekleri, imar hukuku davalarına rapor hazırlama, imar hukukundan kaynaklanan tazminat davaları, ecrisimisl, korunması gerekli kültür ve taşınmaz varlıkları, sit alanları, eski eser, yıkılan ve yanan tarihi eserler, ulaşım planı, çevre düzeni planı, nazım imar planı, uygulama imar planı, mevzi imar planı, ilave imar planı, inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, imar hukuku ile ilgili kanunlar, imar hukuku ile ilgili yönetmelikler ve her türlü imar sorunlarına çözüm getirecek olan "imar hukukcusu" ve "ımar hukukçusu". imar davası, idari yargı uzmanı,
Copyright © Imar Hukukcusu Tüm hakları saklıdır.